ONZE RECEPTEN

https://brouwerijbastion.be/wp-content/uploads/2022/09/Pulledporkbaretpop-640x853.jpeg

PULLED PORK MET BARET

voorbereidingstijd: 15 min
kooktijd: 4 à 5 uur
+/- 6-8 personen
  • Benodigdheden
  • Ingrediënten
  • Instructies

• weegschaal

• gietijzeren pot

• vleestang of vork

• garde

• eetlepel

• kommetjes

• voor het vlees:

◦ 1,8 kg varkensschouder

◦ 3 el bruine suiker

◦ 1 el zout

◦ 1 el gerookt paprikapoeder

◦ 1 el lookpoeder (of een 6 tal teentjes verse look)

◦ 1 el ajuinpoeder

◦ 1 el komijnpoeder

◦ zwarte peper uit de molen naar smaak

◦ maïs of zonnebloemolie

◦ 1 à 2 flesjes Baret (genoeg zodat het vlees zo goed als onder staat)

• voor de BBQ saus:

◦ 350 gr tomatenketchup

◦ 75 ml appel cider azijn

◦ 50 gr bruine suiker

◦ 120 gr Dijon mosterd

◦ 2 el worcestersaus

1. Verwarm de (hetelucht)oven voor op 150°C.

2. Snij de varkensschouder in stukken zodat ze makkelijker te bakken zijn en passen in je gietijzeren pot.

3. Combineer in een kleine kom al je droge ingrediënten (bruine suiker, zout, gerookt paprikapoeder lookpoeder, ajuinpoeder, komijnpoeder en zwarte peper). Wrijf vervolgens deze kruidenmengeling over je varkensschouder. (je kan dit ook de avond voordien al doen)

Opmerking: als je van plan bent om verse look te gebruiken raden wij aan deze pas in de pot te doen na het bakken van het vlees, deze kort aan te bakken en dan de verdere stappen te volgen. Dit om te voorkomen dat de look zal aanbranden en een bittere smaak geeft aan je pulled pork.

4. Zet je gietijzeren pot op een medium vuur, giet wat maïs- of zonnebloemolie op de bodem. Laat de olie warm worden en bak de stukken vlees in de hete olie. Doe dit in kleine hoeveelheden, niet alles in één keer. Doe al het vlees uiteindelijk terug in de pot en giet hier de Baret over. Het vlees moet zo goed als onder staan.

5. Zet de pot in de oven met deksel en laat het hier 3 uur in staan.
Het varkentje zit nu even in de oven dus, sit down, kick back en kraak een ijskoude Baret!

6. Haal na 3 uur het deksel van de pot en laat nog 1 à 2 uur garen tot het vlees zacht is en helemaal uit elkaar valt.

7. Neem de pot uit de oven, verwijder het vlees en zet opzij om te rusten. In de tussentijd kan je de saus maken.

8. Hoe maak je de saus: we gebruiken al het sap en vocht wat nog in de pot is blijven zitten en hier voegen we de ketchup, de appel cider azijn, mosterd, bruine suiker en worcestersaus aan toe. We zetten ons vuur op medium-hoog tot het mengsel stilletjes aan begint te koken. Dan zetten we het vuur stiller en laten het nog 5 minuten pruttelen tot het indikt. Af en toe roeren met de garde is aangewezen.

9. Terwijl de saus zachtjes staat te pruttelen kan je met twee vorken de pulled pork uit elkaar trekken tot draadjes.

10. Als de saus klaar is voeg je ongeveer de helft van de saus toe aan het vlees en meng je alles. De rest van de saus kan je als extra serveren voor de liefhebbers.

Tip: pulled pork is lekker op loaded nachos, tussen een broodje met wat koolsla en verse groentjes of ook met frietjes of aardappelen in de schil. Eigenlijk is het lekker bij alles wat je zelf graag lust. Wij eten het ook op alle manieren 😉